Neden kılıç öğreniyorum ?

Yirmibirinci yüzyılda, ateşli silahların bile neredeyse geçerliliğini yitirmeye başladığı bir zamanda, antik bir silah olan kılıcın kullanımını öğrenmek neden ? Bugün dünya üzerinde yüzlerce organizasyon tarihi kılıç kullanımı üzerine çalışmalar yürütmekte, bu kültürel mirasları hayatta tutmaya çalışmaktadır. Ateşli silahlar öncesi tüm dönemlerin vazgeçilemez savaş öğesi , kimi halkın kalbi, kimi halkın onuru, kimi halkın nefesi olan kılıç, taşıdığı değerler ve yazdığı tarihle bugün halen kişileri kendisine çekmektedir. Bu yazıda heves ve merak duygusuyla ilk adımının atıldığı bu çalışmaların, duygusal bir tatmin dışında kişiye neler kazandırabildiğini, günlük hayatımıza etkilerinin neler olduğunu öğrenebilirsiniz.

Tüm bedenin aktif olarak kullanıldığı, fizik ve ussal özelliklerin en iyi şekilde ve en geniş ölçüde öne çıkartıldığı bu branşlar, üyelerimiz ve sporcularımıza sevdikleri bir hobiyi ve sporu iç içe yapmanın yanısıra şunları da katmaktadır;

  • Zihin – beden koordinasyonu.

  • Geliştirilmiş odak, dikkat ve dürtü kontrolü

  • Geliştirilmiş özsaygı, öz güven ve kararlılık.

  • Fiziksel sağlık ve fitness

  • Zamanlı refleks ve kontrollü denge.

  • Strateji geliştirme, oyun kurma.

Bir sonraki hamlenizi uzun uzun düşünmenize zamanınızın olmadığı satranç oyunudur kılıç sporları ve yanlış hamle direkt mattır…

Tekniği ve Faydaları

Tarihte; savaşmak için, hayatta kalmak için geliştirilmiş bu silahlar ve kullanım yöntemleri, ileri düzeyde zihin-beden koordinasyonu gerektirmekte olduğu gibi, bir müsabakada başarı göstermek için de bu özelliğin dışında kurnaz bir zeka ve kararlılığa sahip olmak gerekmektedir. Bu branşların çalışmaları kişiye bu özellikleri katmaktadır. Ayrıca bu branşlar sağlığa da büyük faydaları olan çalışmalardır.

 

Bu spor, her hamle hareketinde oldukça ağır olan vücudu üstün süratle, çeviklik ve kolaylıkla ileri götürmek ve geri getirmek için çok büyük adele çalışmasını gerektirmektedir. Bu çalışma sayesinde solunum hareketinin gelişmesi ve kan dolaşımının artması , buna bağlı olarak vücut ısısının yükselmesi alınan gıdaların kolayca yakımı ve kana geçirilmesi sağlanmaktadır. Bunlardan başka besi yakımı üzerinde büyük etkisi olduğu gibi ter ve idrar salgısı yönünden bu sporun önemi büyüktür. Ayrıca sinir sistemi üzerinde düzenlemeyi sağlar, özellikle görme ve elle dokunma hislerini geliştirir. Vücudun değişik yerlerine en geniş ölçüde uzanma ve gerilme imkanını vermekte, adelenin en kısa anda harekete geçmesini, gerektiğinde de tekrarlamasını sağlamakta olduğundan en süratli sporlar arasındadır. Ayrıca süratle hareket halinde iken karar verme, hareket ve yön değiştirme imkanını vermekte olduğundan refleksi en geniş ölçüde geliştirmektedir.